MACK DIME

  • NUMMER 1 Bestseller to be

HANS BREUKER

Mack Dime verovert de wereld

HANS BREUKER

Fantasie

Ik heb altijd al een levendige fantasie gehad en de aandrang om dingen te maken. Er is geen schrift of blaadje dat ik ooit onder ogen heb gehad en ik maakte er een tekening op. Al zolang ik me kan herinneren dwaal ik in mijn hoofd af in spannende verhalen over helden en hun vijanden. Maar ik maakte nooit iets af. Tot nu.

On/Off

Toch ben ik ook een pragmatische creatieveling, ik kan mijn creativiteit ‘aan’ zetten en het sturen. Daar kwam ik écht achter toen ik radio ging maken startte toen ik zestien was. Bij de lokale radio Amstelveen Lokaal had ik een eigen radioshow genaamd Hans zonder Grietje. Ik wist dat ik leuke stripverhaaltjes kon tekenen en bedenken, maar toen ik meisjes van mijn school vroeg om jingles in te spreken merkte ik dat ik moeiteloos pagina’s vol schreef met (in mijn ogen) grappige stukjes tekst. Ik weet nog precies tijdens waar ik zat tijdens maatschappijleer op het CSB in Buitenveldert.

Altijd luisteren naar je moeder

Vanaf toen heb ik me altijd laten leiden door mijn creativiteit. Ik had een honger naar boeken en ik las veel literatuur, mijn moeder zei dat ik de reclame in moest gaan. Maar ik wilde schrijver worden. Mijn moeder had uiteraard gelijk, het werd reclame (marketing) maar nu dus ook schrijver. Alleen niet van literatuur… verre van. In 2002, nadat ik mijn HBO propedeuse had gehaald, startte ik met de studie Nederlandse taal-en letterkunde. De hel op aarde. Verdwaasd zat ik in een college waar we leerden over de MiddelNederlandse syntaxis. Ik snapte er geen reet van. Ik ging toch leren over literatuur? Niet dus. Het ging veel meer over taal. En de literatuur die we lazen was zo donker en deprimerend dat ik die periode ook herinner als de donkerste in mijn leven.

Marketing baby!

Terug dus naar marketing communicatie waar ik tot op de dag van vandaag met superveel plezier in werk. Mijn bedrijf De Relatiemarketeers concentreert zich op het optimaliseren van klantenbinding, ook daar bedenk ik creatieve oplossingen voor de problemen van mijn klanten. En dat schrijven, dat bezig zijn met creativiteit, dat blijft trekken.

Free as a bird

In 2016 verkocht ik mijn eerste bedrijf dat ik samen met een compagnon in 2010 oprichtte. Na vooral veel te schilderen bleef dat schrijfstemmetje in mijn hoofd rondzingen en besloot ik halverwege 2016 mijn reet achter het toetsenbord te zetten. Ik schreef twee korte verhalen waar ik trots op was. En ik besloot ook om geen literatuur te schrijven maar ‘gewoon’ hele entertainende boeken te schrijven.

Het grote project

Mijn eerste project was een space opera. Star Wars meets Harry Potter in een zesdelige episch verhaal. En aan dat verhaal werk ik nog steeds af en toe. Maar ik heb daar (uiteraard) grote plannen voor en achtte mezelf nog niet klaar voor dit lotsbestemmende, Lord of the rings mega project. Er moest iets luchtigers en, eerlijk is eerlijk, makkelijkers tussendoor om te oefenen. Ik las het boek, meisje in de trein, en ik vind verhalen waarin het hoofdpersonage geheugenverlies heeft altijd oneindig boeiend.

Mack Dime’s geboorte

Ik schreef het halve boek, De Veteraan, over een jonge vrouw die getraumatiseerd is door het leven als soldaat en door PTSS de realiteit uit het oog verliest. Tijdens een nachtelijk wandeling is ze getuige van een moord en moet ze op de vlucht voor de moordenaars. Ze vraagt haar oude team van soldaten om hulp. En in het midden van het boek wordt ze geholpen door een grote succesvolle, ongelikte beer. Juist, Mack Dime. Ik zat achter mijn kleine bureau in de woonkamer in Amstelveen, er klonk niks anders dan de secondewijzer van de klok. In mijn lijf raasde een tornado van opwinding. Een druppel zweet liep langs mijn zij.

Holy Fuck!

DEZE man moet een eigen boeken serie krijgen! En zo geschiedde dus. Mack Dime was geboren en ik schreef de eerste versie van, het verraad van Lady Charlamene als een razende in amper zes weken. En toen begon het grote schrappen en wijzigen. Mijn vrouw las het en vond het leuk. Dat was belangrijk voor me, want ik ben al met haar sinds 2004, zij is wel wat gewend met alle creativiteit en dus ‘licht’ kritisch 😉

AU

Daarna stuurde ik mijn ongeredigeerde manuscript naar 50 boekbloggers en de kritieken waren niet mals, er was werk aan de winkel. En toen ik dat manuscript had aangepast (het derde) stuurde ik het naar Coen Mulder, een professionele redacteur. Van dat commentaar moest ik een half jaar bijkomen… Mijn bedrijf eiste de nodige aandacht dus het werk aan Mack Dime lag stil maar toen ik halverwege 2018 op vakantie in Frankrijk uitgerust en wel aan een croissantje zat kwam weer die hardnekkige schrijfneiging omhoog! En toen besefte ik dat ik echt door moest zetten. Als je op vakantie bent en je kan lekker chillen maar wilt liever schrijven… Dan is er echt iets mis met je. Dus ik maakte tijd en ruimte en schreef de vierde versie het verraad van Lady Charlamane. En nu heb jij dat dus gelezen… En als je zelfs dit stuk helemaal hebt uitgelezen dan kan het niet anders dan dat je het ook tof vond.

Het tweede deel, een prequel, staat al in de steigers; De baron van de balkan. Waarin Mack Dime Tony ontmoet en hem moet redden uit de handen van een Joegoslavische mensensmokkelaar.

Blijf op de hoogte, volg me via Instagram @hansbreuker, en op Facebook: @Hans Breuker, auteur van de Mack Dime serie www.hansbreuker of www.mackdime.nl.

KOOP

MACK DIME

Het verraad van Lady Charlamene.

Ebook: € 7,99

MACK DIME

Het verraad van Lady Charlamene.

Papieren boek: € 14,99

O.a. verkrijgbaar bij: